Biografie Atelier Vlemmix
“Wie een vak heeft geleerd, werkt met handen en geest, en is een gelukkig mens. Dat heb ik van mijn opa geleerd, die een fantastische meubelmaker was en altijd fluitend aan het werk was. Dat doe ik ook. Ik ben dan ook een gelukkig mens. Ik hoop dat mijn kinderen dat ook altijd (zullen) zijn.”
Joost Vlemmix – Meestergoudsmid
Atelier Vlemmix
Juwelen maken, religieus zilverwerk restaureren, edelstenen taxeren, voor goud- en zilversmid Joost Vlemmix is het een ware bron van geluk om zijn vak op meesterlijke wijze uit te mogen oefenen. “Ik heb het gevoel dat elke dag weer mijn voorouders en leermeesters, over mijn schouder meekijken hoe ik dit geweldig ambacht uitoefen. Ze zijn trots op wat ik maak, maar tegelijkertijd ook streng. Dat hoort ook zo. Als goud- en zilversmid wil je dat het werkstuk subliem is.”
Start carrière
Joost is pas 16 jaar als hij in 1980 vanuit zijn woonplaats Heesch naar de ‘zilverstad’, Schoonhoven, vertrekt om de opleiding tot goudsmid op de L.T.S. te volgen. In die tijd is dit heel bijzonder, omdat vóór die periode – volgens de eeuwenoude gildetraditie – nieuwe goudsmeden werden opgeleid door een leermeester. Joost woont in bij zijn tante in Leidschendam. Op 18-jarige leeftijd behaalt Joost zijn eerste diploma, het C-Diploma, en stroomt door naar de Vakschool Schoonhoven, niveau 4 voor Goudsmid. Ondertussen ontwikkelt Joost een passie voor edelstenen en kunstgeschiedenis.
World Skills International Competition 1985
De Vakschool organiseert in 1984 – op initiatief van Louis Hankart, leraar goudsmeden – een nationale goud- en uurwerkmakers wedstrijd. Joost wint de wedstrijd. Hij wordt uitgenodigd om een jaar later deel te nemen aan de World Skills International Competition in Osaka (Japan), een prestigieus evenement waar jonge talenten uit de hele wereld de kans krijgen hun vaardigheden te laten zien.
Bij terugkomst in Nederland introduceren Joost en Louis op de Vakschool de Japanse versieringstechnieken Mocume en Amita Damascene, die tot op heden onderdeel uitmaken van het leerprogramma. In die jaren ontmoet Joost zijn grote liefde Tanja, eveneens gediplomeerd goud- en zilversmid. Zij behaalt in 1987 de derde prijs tijdens de nationale wedstrijden voor goudsmeden.
Juwelenmontage
Zodra Joost na zes jaar studie ‘eindelijk’ de Vakschool als startende goud- en zilversmid verlaat, brengt zijn leermeester Jan van Nouhuijs hem in contact met het atelier Anton Hartman. Anton staat in die jaren bekend als de beste leermeester in juwelenmontage in Nederland. Deze ambachtsman staat in hoog aanzien dankzij zijn vakkennis en vervaardiging van kwalitatief zeer hoogwaardige producten in zijn atelier. Daardoor beschikt hij over een belangrijk netwerk in de top van het vak. Voor de jonge Joost gaat er een nieuwe wereld open. Voor het eerst komt hij in aanraking met zeer bijzondere edelstenen.
Optisch instrumentenmaker
Eind jaren ’80 breekt de economische crisis uit. Grote juweliershuizen staan onder enorme druk. Het atelier Hartman leent daarom Joost uit aan het juwelenhuis ‘Het huis van St. Eloy’ in Rotterdam om er een atelier op te richten. Jammer genoeg moet Joost deze taak vroegtijdig beëindigen, omdat de dienstplicht hem roept. Maar Joost zou Joost niet zijn, als hij zelfs bij defensie, zijn kansen tot verdieping in zijn vak niet zou pakken. Hij volgt een opleiding tot optisch instrumentenmaker.
Op eigen benen
Na zijn dienstplicht, keert Joost terug naar het atelier van Anton Hartman. Echter, in de avonduren werken Joost en Tanja hard aan een eigen klantenkring. De gemeente Den Haag verleent namelijk een vergunning tot het uitoefenen van het goud- en zilversmidsbedrijf. Joost ziet zijn kans. Tevens sluit hij zich aan bij de kunststroming ‘Zilver in beweging’. Deze net opgerichte groep zilversmeden stelt zich ten doel het zilversmeden onder het publiek verder onder de aandacht te brengen en organiseert grote tentoonstellingen. Voormalig zilverleermeester Jan van Nouhuijs stuurt de groep aan.
Atelier in Ravenstein
In 1992 neemt Joost de grootste stap in zijn carrière. Hij verruilt Den Haag voor Ravenstein (Noord-Brabant) en wordt zelfstandig ondernemer. Hij richt samen met Tanja zijn eigen atelier op, waar juwelenmontage en het grote zilverwerk altijd een belangrijke rol zullen blijven spelen in het uitoefenen van het vakmanschap.
Vier jaar later sluit Bob van Bergen aan. De drie ambachtslieden kennen elkaar nog van de studie en zij vullen elkaar professioneel volledig aan. Aangezien Bob het vak geleerd heeft van leermeester Joop Falke (1933 -2016), heeft hij andere vaardigheden en competenties ontwikkeld. Joop was namelijk edelsmid, sieraadontwerper en beeldend kunstenaar en had zijn winkel en atelier in de Houtstraat in Oss.
Joost, Tanja en Bob hebben in de loop der jaren, alle drie hun heel eigen stijl ontwikkeld.
Fellow Gemmological Association
In 2009 behaalt Joost het door hem fel begeerde diploma FGA (Fellow Gemmological Association of Great Britain) en wordt edelstenendeskundige. Joost wint in dit zelfde jaar de tweede prijs tijdens de Nederlandse ontwerpwedstrijd.
Nederlands Gilde van Goudsmeden
Na 20 jaar vakmanschap, wordt Joost ingeschreven als Meestergoudsmid in het Bossche Gilde van Goudsmeden, later omgedoopt tot Het Nederlands Gilde van Goudsmeden. Het is een welverdiende titel. Joost geeft inmiddels masterclasses en lezingen en is tevens balloteur/ maakt deel uit van de toelatingscommissie voor kandidaten die streven naar de titel ‘Meester van het gilde’.
Abdij van Tongerlo
Joost breidt zijn netwerk verder uit naar Vlaanderen, waar hij vanaf 2011 kerkelijk vaatwerk restaureert voor een aantal abdijen. Binnen deze kerkelijke gemeenschappen is Joost uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd en gerespecteerd ambachtsman. Voor onze lieve Vrouwe Abdij van Tongerlo is Joost zelfs de opvolger geworden van de vaste meester Egino Weinert, wiens atelier in Keulen stond. In 2018 restaureert Joost voor deze abdij een vergulde godslamp afkomstig van het atelier Esser in Weert uit 1908. Deze godslamp is van uitzonderlijke hoge kwaliteit en een juweel binnen de Nederlandse ciseleerkunst.
Museum voor Vlakglas- en Emaillekunst
Ravenstein kende tot 2016 het Museum voor vlakglas- en emaillen kunst. Joost exposeerde daar regelmatig zijn sieraden en organiseerde met zijn Japanse vriend en collega uit Osaka Toshiyuki Sugihara, de sieradententoonstelling ‘When east meets west’.
Als het museum gedwongen haar deuren moet sluiten, slaan alle ambachtslieden en kunstenaars uit Ravenstein hun handen ineen en richten het gilde “het KAR” Kunst en Ambachtsgilde Ravenstein, op. Joost is medeoprichter. Daarnaast is hij lid en voorzitter van de Vakvereniging van Nederlandse edelsteenkundigen (VVNE).
Vakmanschap van ouders op kinderen
Joost en Tanja hebben hun liefde voor een vak overgedragen aan hun kinderen Max en Noa. Max is goudsmid, eveneens een zeer begaafd vakman. Hij heeft namelijk reeds diverse prijzen gewonnen. Noa heeft zich toegelegd op de kunst in de chocolaterie en is werkzaam bij Bontom te Nijkerk.