06-09-19 “Zet de relikwieën waar ze thuishoren: in de Sint Lucia kerk”

Vlemmix Juwelen Atelier

“Zet de relikwieën waar ze thuishoren: in de Sint Lucia kerk”

Ravenstein – Het is een prachtig stuk geworden, de reliekhouder van de Sint Lucia kerk in Ravenstein. De laatste maand werkte Teun Schragen, leerling zilversmid bij meester Joost Vlemmix, hard aan de restauratie ervan. “Teun heeft prachtig werk verricht door deze kunstschat in de oorspronkelijke staat terug te brengen”,  onderstreept zijn stagebegeleider Joost Vlemmix. “Hij heeft de scheurtjes en onderdelen die stuk waren geweldig hersteld.”

Twee reliekhouders

De reliekhouder die Teun gerestaureerd heeft maakt deel uit van twee houders uit de 18de eeuw. “Deze relikwiehouder is ontzettend bijzonder omdat hij is ontworpen in de Lodewijk XV of Laat Barok stijl. Deze stijl herken je aan de vele uitbundige versierselen van de houder”, vertelt Joost enthousiast.” De Sint Lucia kerk Ravenstein telt twee zilveren relikwieënhouders. “De eerste reliekhouder heb ik zelf gerestaureerd in 2003. Nu kwam Teun bij mij stage lopen. Teun zal een van de laatste leerlingen zilversmeden in Nederland zijn. Ik kreeg met hem een unieke kans om deze reliekhouder te restaureren.” De net gerestaureerde relikwiehouder bevat de relikwieën van Sint Lucia en is vervaardigd door een leerling goud- en zilversmid van Dick Fortman en / of zijn zoon Jacobus, bekende goudsmeden uit de 18e eeuw uit Ravenstein en Leiden. Johanna van Willigen schonk deze in 1735.

Contrareformatie

Het is aardig om te weten dat deze relikwieën, net zoals de Sint Lucia kerk zelf, verbonden is aan de contrareformatie, de hervormingsbeweging binnen de katholieke kerk als reactie op de protestante reformatie in de 16de eeuw. In die tijd durfden goudsmeden hun kunstwerken niet te voorzien van een merkteken uit angst voor vervolging. Het Land van Ravenstein en Gemert waren het enige gebied waar godsdienstvrijheid heerste en veel kloosterorden vluchtten hiernaar toe. Vanuit het hele land kwamen eveneens goudsmeden, onder wie Fortman, zich hier verschuilen. Het is dan ook niet vreemd dat juiste deze katholieke reliekhouders in Ravenstein vervaardigd zijn.

De reliekhouders zijn speciaal gemaakt voor de Sint Lucia kerk, de enige kerk in Nederland die in deze barokstijl gebouwd werd, onder het toenmalig gezag van het land van Ravenstein. Één van deze reliekhouders is gewijd aan de heilige Lucia en de tweede reliekhouder is gewijd aan Sint Aloysius.

Joost Vlemmix maakt zich hard voor de Sint Lucia kerk en de reliekhouders. “Het zijn unieke kunstschatten, die absoluut bewaard en tentoongesteld moeten worden aan het publiek in het kerkje waar ze horen: de Sint Lucia in Ravenstein”, onderstreept de goudsmid. Beide reliekhouders bevinden zich inmiddels bij de parochie, maar het is nog niet duidelijk waar ze nu naar toe zullen gaan.

Bron, Arena Lokaal 6-9-2019 om 14:36 Door Simone van de Wijdeven